Varkauden toimistopäällikkömme Suvin kokemuksia myyntityöstä

14.12.2017

1. Miten päädyit myyntialalle?

–  Aloitin myyjänä työskentelyn vuonna 2011 kesätyön merkeissä, myöhemmin kokoaikaisesti. Jo ensimmäisen vuoden aikana tiesin haluavani olla henkilö, joka kouluttaa, valmentaa ja pyörittää toimistoa.

2. Mikä toi sinut M&J Dynastialle?

– Dynastian porukkaan hyppäsin alkuvuodesta 2016. Silloin mietin: "Vihdoin pääsen toteuttamaan unelmani!" Aloitin työskentelyni myyjänä antaen näyttöä, että osaan myydä.

3. Miten etenit toimistopäällikön rooliin?

–  Myyjänä olon jälkeen sain ensin koulutuksen tiiminvetäjäksi. Sain enemmän vastuuta ja huolehdin päivän myyntisuunnitelman toteutumisesta. Tukea sain koko ajan ja pääsin oppimaan paljon alasta.

– Vuoden jälkeen ylenin toimistopäälliköksi. Työnkuvaani kuuluu yhä suurempi vastuu toimiston pyörittämisestä, myyjien valmentamisesta ja tuloksien syntymisestä, että päästään myyntitavoitteisiin.

4. Millainen on työpäiväsi toimistopäällikkönä?

– Perustyöpäivä alkaa kupilla kahvia. Sen jälkeen valmistelen päivän koneen ääressä. Toisin sanoen, laitan toimiston valmiiksi ja sitten aamupalaverin kautta hommiin!

– Päivän alussa hyppään aina itsekin heti mukaan linjoille ja tekemään tiimin kanssa kauppaa. Aina, kun mahdollista soitan myyjien kanssa, koska tulosta tehdään porukalla! Myyjien valmentamisessa on parasta nähdä myyjien kehitys. Uudet ennätykset ja kaupan teko ovat aina yhtä palkitsevia.

– Päivän lopussa hoidan vielä toimistorutiinit. Katson päivän läpi ja huolehdin, että kaikki on valmiina seuraavaan päivään. Työpäivistä mukavia tekee hyvä työporukka: iloa, naurua, hyvää meininkiä ja tiukkoja kisoja. 

5. Mikä on parasta myyntityössä?

– Kaupanteko ja se, että jokainen euro on itse tehty. Myynti itsessään on aina kiehtonut minua, ja paras fiilis tulee kaupoista, jotka eivät tule helposti. Hommia taotaan kovalla draivilla, mutta silti iloinen ja rento fiilis pysyy. Kun myyjä on hyväntuulinen ja myyjällä on hauskaa, on myös asiakkailla mukavaa sekä kauppa käy. Tällöin päivät kuluvat todella nopeasti!

6. Mikä on parasta M&J Dynastialla?

– Ehdottomasti se, kuinka on päässyt ylittämään itsensä, oppimaan uutta ja kehittynyt.

– Lisäksi hyvä työilmapiiri! Ihminen on suurimman osan elämästään töissä, joten on tärkeää että ilmapiiri on terve ja viihtyisä. Minulla on mahtavat työkaverit ja esihenkilöt. Täällä töitä tehdään todellakin tiiminä.

7. Mikä on haastavinta myyntityössä?

– Haastavinta on pidemmällä ajalla vireen pitäminen. Myyntityössä tulee aina joskus hetkiä, jolloin hommat ei meinaa lähteä sujumaan. Silloin se on aina peiliin katsomisen paikka tai muuten hukkaantuu aikaa. Monesti silloin se on pienistä asioista kiinni. Toki kokemuksen karttuessa näihin on oppinut itse reagoimaan nopeasti ja huomaamaan jo, että mistä asiat ovat kiinni. Jos homma meinaa tyssätä alkuunsa, silloin tietää, että nyt ensivaikutelma ei ole hyvä ja on aika korjata tilanne.

– Myyntiuran alussa tuki oli tarpeen. Tarvitsi välillä kokeneemman työkaverin huomautuksen: "Hei, nyt on homma tästä kiinni." Pidän tärkeänä taitona, että näitä tilanteita on oppinut tunnistamaan sekä ratkaisemaan itsenäisesti.

8. Mikä on myyntiennätyksesi?

– Kovin suoritukseni on ollut reilu 20 kauppaa kuuteen tuntiin. 

9. Oliko sinulla ennakkoluuloja myyntityötä kohtaan?

– Aikoinaan mietin asiakkaiden suhtautumista myyjään, mutta tässä päti se, että sitä saa mitä tilaa. Kun itse on iloinen ja kohtelias ovat asiakkaat järjestään mukavia. Sama pätee kaikkialla myynnissä, vaikka sitten kioskin kassalla. Se iloinen hyvä myyjä jää hyvällä tavalla mieleen ja siellä on mukava asioida, kun taas ynseältä myyjältä ei ole mukava ostaa mitään. Helposti myöhemminkin muistaa, että tuolla oli se ynseä myyjä.

10. Kerro hauskin tarina toimistopäällikkönä

– Hauskoja tarinoita löytyy kyllä yllin kyllin ja hetken sai miettiä, mutta: Meillä oli toimistolla kova meno, tiukka kilpailu toisen myyntitoimiston kanssa ja itse hyppäsin kaveriksi tekemään kauppoja, jotta voitetaan toinen toimisto. Siinä sitten tuotteesta innoissaan kertoessa meni sanat sekaisin. Lahjana oli arvokas helmikaulanauha, mutta lupasin asiakkaalle tilaajalahjaksi upean HelmiNaulaKauhan. Hetki asiakkaan kanssa naurettua päästiin kauppoihin. Tosin lahjaksi tuli ihan vain helmikaulanauha.

11. Minkä vinkin antaisit myyntityössä työskenteleville tai alalle haluaville?

– Lähde rohkeasti haastamaan ja ylittämään itseäsi. Ne jotka tavoittelevat suuria, ovat myös niitä, jotka saavuttavat suuria.

– Vaikka joskus voi turhauttaa, sille ei pidä antaa liikaa tilaa tai lopputulos kärsii. Toimivassa tiimissä löytyy aina ratkaisut yhdessä. Ratkaisuja ei yksin tarvitse keksiä. Tärkeintä on tahto päästä eteenpäin. Ennen kaikkea pidä hauskaa, kun myyjällä on mukavaa, on asiakkaallakin mukavaa ja kauppa käy!


Tiesitkö, että meillä on mahdollista suorittaa myös työharjoittelu, työssäoppiminen tai opinnäytetyö!

Lue lisää työmahdollisuuksista: Töihin meille